Fűszerlexikon
ÁNIZS (bécsi kömény)
Illatos, barna színű termés, erős, édesen aromás ízű. Gyógyhatása miatt
emésztést serkentő, epe- és bélbántalmak elleni szerként is használják.
Gyógycukorkát, különféle édességeket fűszereznek vele. Vörös káposzta és némely
italféle ízesítésére is használják.
BABÉRLEVÉL
Fűszeres illatú, jellemzően kesernyés ízű. Régebbi korokban általában a
győzelem jelképeként használták. Savanyúságok, vadas jellegű ételek, főzelékek,
mártások, különféle levesek ízesítésére használják. Az ételbe tett mennyiségre
ügyelni kell, mert ha túl sok, keserűvé válik. Egészben vagy porrá őrölve
használjuk. Utóbbi esetben (négyszemélyes adagra számítva) egy késhegynyi is
elég belőle.
BAZSALIKOM
Fanyar illatú, jellegzetes, pikáns fűszernövény, amelyet otthon, cserépben is
nevelhetünk. Általában szárított, morzsolt formában árulják. Légmentesen,
fénytől védve kell tárolni. Hüvelyes levesek, főzelékek, saláták, sültek és
savanyúságok fűszere, az olaszos paradicsommártás elengedhetetlen tartozéka.
Felfúvódást gátló hatása miatt érdemes belőle főzetet készíteni az arra
rászorulónak.
BORÓKABOGYÓ
Nagyon aromás, kissé kesernyés, zamatos, csípős ízű. Savanyú káposztaételek,
saláták, marinált halételek, vadpástétomok, páclevek ízesítésére való. A
pálinkafőzésnél is lehet szerepe.
BORS
A legismertebb és a legelterjedtebb fűszer a világon. A fekete bors a növény
éretlenül leszedett és megszárított termése. A fehér bors az érett termés
leáztatott és ledörzsölt héja nélküli borsszem, amelynek színe egészen világos.
A zöld bors és a rózsaszín (vagy piros) bors ugyancsak különböző érési fokokban
leszedett termés. Mindegyiknek más és más az íze, más a csípősségi foka, az
illata és a zamata. Étvágygerjesztő hatása közismert, azonban nagyon kell
vigyázni az adagolásával, mert nagyobb mennyiségben káros a gyomor
nyálkahártyájára. Izgató hatása miatt egyes betegségekben szenvedőknél tilos a
használata. Nemcsak az ételkészítés folyamán, hanem a tányéron is szokás
borsozni az ételt. Majdnem mindenfajta húsétel, mártás, gomba elengedhetetlen
fűszere, de rendkívül intenzív aromája és íze miatt csak módjával használjuk!
BORSIKAFŰ (csombor)
Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres ízű és illatú növény, amelyet
házikertekben is szokás termeszteni. Erős aromája miatt a szakszerűtlen
adagolás következtében megkeseredhet a vele fűszerezett étel. Nagyon jó a
burgonyához, a káposztához, különféle salátákhoz, kolbászfélékhez, vadpácokhoz
stb. Akinek nem szabad borsot fogyasztania, használjon helyette borsikafüvet.
Gyomorgörcsoldó és étvágygerjesztő hatása közismert.
BORSMENTA
Rendkívül erős mentaíze szokatlan lehet annak, aki nem ismeri. Csak egészen kis
mennyiségben ajánlatos szárnyashúsok töltelékébe vagy különféle likőrökbe
tenni. Emésztést elősegítő, epegörcsoldó hatása miatt a gyógynövények
legfontosabbika.
CAYENNE-I BORS
A trópusi égövön növő paprika egyik változata, rendkívül csípős, égető érzést
okozó fűszer. Mártások, halételek, rizses, sajtos és tojásos ételek fűszere,
azonban csípőssége miatt az adagolásával csínján kell bánni. Sokkal erősebb,
mint a magyar cseresznyepaprika.
CITROMHÉJ
A citrom lereszelt vagy nagyon vékonyan lehámozott héja. Jellegzetesen
kesernyés ízű, rendkívül intenzív illatú és aromájú, amelyet elsősorban
gyümölcsös ételek, különféle sütemények, krémek, pudingok, tehát általában
édességek ízesítésére használunk, azonban némely sós ételt, így például egy
kolbászfajtát vagy páclevet is lehet vele fűszerezni. (A citrom leve nem
fűszer, ezért annak a használatára itt nem térek ki.)
CITROMFŰ
Házikertekben termő növény, amely összedörzsölve erősen emlékeztet a citromhéj
illatára. Nyersen és frissen gyümölcsös édességek ízesítésére való, szárított
állapotban pedig savanyúságokhoz, különféle mártásokhoz és egynémely
gombaételhez jó.
CSILLAGÁNIZS
Az ánizshoz hasonló, ám annál jóval erősebb aromájú, édeskés ízű, Dél-Kínában
honos, örökzöld fa termése. Ugyanúgy használható, mint az ánizs, különféle
sütemények, gyümölcslevesek, kompótok és likőrök ízesítésére szolgál.
ÉDESKÖMÉNY
Kellemes, ánizsra emlékeztető, édeskés, kissé csípős, aromás fűszernövény,
amely különféle halételek, marinádok, páclevek, sütemények és likőrök
fűszerezésére való, ám csak nagyon kis mennyiséget szabad az ételbe tenni, mert
túladagolása esetén az étel keserűvé válhat.
FAHÉJ
Egy Ceylonban (Srí Lankában) honos, jellegzetes fa ágairól lefejtett héjkéreg,
amely jellemző illatú, édeskés és csípős ízű, ugyanakkor fanyar. Darabokra
vágva vagy púderfinomságúra őrölve használják. Különféle almás sütemények,
mézeskalácsok, piskóták, fánkok és kompótok, befőttek, mártások, valamint
forralt bor fűszerezésére való.
FOKHAGYMA
A magyar konyha egyik legfontosabb fűszere. Olyan sok gyógyító hatással bíró
növény, hogy lehetetlen mindegyiket felsorolni. A legfontosabb vérnyomást
csökkentő hatása. Érelmeszesedés, érszűkület esetén jól képes karbantartani a
beteg állapotát. Közismert epe és májműködést serkentő hatása is. (Ez utóbbi
esetben csak nyersen fogyasztva hatásos.) Lehetetlen felsorolni, mi mindenbe
szokás fokhagymát tenni, de az biztos, hogy egyetlen kolbászféléből sem
hiányozhat. Sültek, saláták és egyéb ételek is csak nehezen viselik el hiányát.
Fontos, hogy az étel elkészülte előtt néhány perccel, nyersen, összezúzva
keverjük bele az ételbe, és már ne forraljuk. Ízét és illatát is így adja ki a
legintenzívebben.
GYÖMBÉR
Sajátos illatú, csípős, kesernyés fűszernövény, amely tulajdonképpen a növény
gyökere. Emésztést serkentő hatása következtében előszeretettel fűszereznek
vele bizonyos nehezebben emészthető, zsírosabb sülteket. Angolosan készített
húsok, levesbe való gombócok és gyümölcsös ételek remek ízesítője, de
cukrászkészítményeknél is használják. A kínai és a távol-keleti konyha
alapfűszere. A gyömbérrel ízesített üdítő ital és a gyömbérsör jellegzetes íze
miatt nagyon kedvelt.
KAKUKKFŰ
Vadon is, házikertekben is termő, jellemző illatú, aromás fűszernövény, amely
frissen piacokon kapható, szárítva pedig morzsolt formában kerül forgalomba.
Csak óvatosan szabad vele fűszerezni, mert erősen kámforos illata
megváltoztatja az étel aromáját és ízét. Levesek, főzelékek, marha-, bárány- és
birkasültek, kolbászfélék és vadas jellegű ételek ízesítője.
KAPOR
A magyar konyha másik, ugyancsak jellegzetes fűszere, amelyet már eleink is
használtak. Rendkívül kellemes, ám igen aromás fűszernövény, amelynek zöld
virágját és fűszerű leveleit nyersen tesszük bele az ételbe, szárítva pedig
morzsolt állapotban kerül az asztalra. Magvait is használjuk, ízük a
köménymagéra emlékeztet. Jellegzetes, átható illata miatt semmi mással nem
téveszthető össze! Mártások, savanyúságok, hal és rákételek nélkülözhetetlen
fűszere, azonban csak óvatosan, kis mennyiségben szabad használni, mert
megkeserítheti az ételt. Nem szabad főzni, mert a magas hő hatására elillan,
felbomlik az illóolajtartalma. Közvetlenül tálalás előtt (vagy az étel
elkészülte után) szabad csak a friss, apróra vágott zöld kaporral fűszerezni.
Jól elkeverve, 1-2 percnyi várakozás után az étel már át is veszi a kapor
aromáját. A kaporral ízesített salátaecetnél nincs jobb!
KAPRIBOGYÓ
Kellemesen kesernyés, enyhén csípős-sós íze miatt kedvelt fűszere a különféle
mártásoknak, halételeknek, vadhúsoknak és a körözöttnek. Az apró bogyó nem más,
mint egy ki nem nyílt virágbimbó, amelyet sós ecetben tartósítanak.
KARDAMOM
Csípősen fűszeres ízű, gyengén kámforos illatú növény termése, amellyel
kolbászféléket, leveleseket, mézeskalácsot, marcipánt fűszereznek, de egynémely
likőrfélébe is kerülhet. A kis magokat szétszedve, általában csak a belsejében
lévő apró, fekete szemeket használjuk.
KORIANDER
A Földközi-tenger vidékéről származó növény, amelynek mind friss zöld leveleit,
mind száraz magját használják. Nálunk csak a magot lehet kapni, amelyet főként
saláták, savanyúságok, marinádok, páclevek, káposztafélék és vadas ételek
készítésére használnak.
KONYHAKÖMÉNY
Csípős, erős ízű fűszer, amelyet igen sokrétűen alkalmaznak. Sós süteményeket,
szendvicskrémeket, sajtokat, leveseket, főzelékféléket, káposztát,
kolbászféléket ízesítenek vele. Van olyan étel, amelybe a magot egészben
tesszük, és van, amelybe csak a mag főzetét keverjük. Olyan étel is van, amibe
pár szem összetört (vagy finomra őrölt) magot keverünk. A kömény gyógyhatása
közismert, felfúvódást gátló hatása miatt csecsemőknek is adható a belőle
főzött tea.
LESTYÁN
Erős ízű, erős illatú, zellerre emlékeztető növény, amelynek friss zöld
leveleit és gyökerét egyaránt alkalmazzák. Levesek, főzelékek intenzív, erős
fűszere, amelyet még a konzerviparban is használnak.
MAJORÁNNA
Ugyancsak az egyik legrégebbi fűszernövényünk, amelyet általában szárított,
morzsolt formában hoznak forgalomba. Kesernyés, erősen aromás, igen jellegzetes
ízű, májas ételekhez, savanykás-pikáns levesekhez, vagdalt húsokhoz, sültekhez
és töltött szárnyasokhoz használják. A majoránna erős íze-illata közömbösíti a
birkahús és a kacsa-liba egyesek számára nem kívánatos, jellegzetes szagát. A
majoránna nem azonos a vadmajoránna (szurokfű) morzsolt levelével.